Què és ARTANAPÈDIA o com fer molt amb ben poc.

La majoria de joves del poble i molts d’altres localitats saben perfectament què és. Els majors, per allò de la bretxa digital i altres causes, potser que no la coneguen tant. Per això intentarem respondre a la pregunta que prèviament ens hem fet.

Cabecera Artanapedia

Artanapèdia és una publicació digital destinada a estudiar i difondre la cultura del nostre poble, i al parlar de cultura ho fem amb una idea d’ample espectre. Per a nosaltres la cultura són totes les vivències, com el treball, conflictes, projectes i aspiracions dels nostres conciutadans actuals o avant-passats. També és cultura la manera de conrear les nostres terres, els oficis artesans, l’estil en el vestir, la música que han creat o interpretat, les cançons que han cantat, la manera d’entendre el fenomen religiós, etc. En definitiva, per a nosaltres cultura és tota creació humana i la manera en què s’han interpretat els fenòmens naturals i socials, aconseguint una adaptació de la nostra gent a aquestes circumstàncies.

Per a arribar a l’objectiu proposat hem penjat al voltant de dues-centes “pàgines” que inclouen milers de fulls i documents; llibres inèdits, investigacions originals, més de 400 fotos de gran valor, algunes de més d’un segle d’antiguitat. Amb les fotos i els documents antics hem pogut visualitzar una Artana distinta en la forma i en el fons. El contingut s’articula al voltant de temàtiques molt variades que intenten reflectir tots els aspectes de la vida social del poble, passat, present i futur: agricultura, Artana musulmana i morisca, associacionisme, biografies, contes i cançons, documents, enllaços, etnologia, galeria de fotos, història, medi ambient, patrimoni, projectes artístics, propostes cíviques i contribucions.

L’objectiu final és que veïnes i veïns i altres persones forànies que ens segueixen coneguen la nostra gent, que és meravellosa, admiren la nostra cultura que és una mostra de gran interès d’adaptació i supervivència, coneguen la nostra història perquè es digna de conservar i admiren el nostre entorn paisatgístic com un element singular d’alt valor natural.

Quan tots aquests coneixements arribem a interioritzar-los aconseguirem tenir una encara més gran estima i admiració per Artana i la zona pròxima com és La Plana i la Serra Espadà. Recordem que estimar és la millor manera de conservar i promocionar els nostres valors de cara a un futur més pròsper i feliç per a totes i tots.

Nosaltres, els que ens auto-denominem Amics d’Artana, som persones amb gran il·lusió i pocs mitjans, el pressupost anual és de 14 euros i molt de treball, però caldrà que ens reconeguen una qualitat: podem fer molt amb ben poc.

Esperem amb l’ajuda inestimable dels nostres lectors i col·laboradors, continuar treballant per a oferir-vos una publicació cada vegada més extensa en nombre de temes i sobre tot d’una qualitat que continue sen mereixedora del vostre interès.

Moltes gràcies a totes i atots.

Nelo Vilar Herrero i Josep Herrero Cabanyes

Un comentario en “Què és ARTANAPÈDIA o com fer molt amb ben poc.”

  1. Hola, a nosotros nos gustaría mucho que gracias a esta página web uso informarais de qué es la vela, tipo de embarcaciones….
    Dejadnos un comentario para ayudarnos a mejorar la página. Gracias!
    Síguenos para poder tener más éxito

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: