El meravellós món de les aus.

Els ocells, sovint ens desperten amb el seu meravellós cant, la seua manera d’elevar-se en el cel sense esforç ens anima i ens inspira. Els ocells són increïblement diversos i aclapadorament nombrosos. Es creu que existeixen entre 9.000 i 10.000 espècies d’ocells en el planeta, la qual cosa suposa entre 200.000 i 400.000 milions d’exemplars d’ocells en el món.

Carbonero . Foto de Flor creado por wirestock – www.freepik.es

Ocupen cadascun dels nínxols existents en tots els continents. Si no foren animals de sang calenta no podrien volar perquè aqueixa habilitat consumeix molta energia. Encara que no tots els ocells volen totes tenen ales, algunes de fet “volen” sota l’aigua. En elles es van inspirar els inventors dels primers avions.

Els ocells han aconseguit habitar en tots els continents gràcies a sofisticades adaptacions. Les plomes, per exemple, els fan calor, els ajuden a camuflar-se, els permeten volar i els beneficien en el festeig amb els seus vistosos colors.

Detalledel casc d’un casuari. Foto de Fondo creado por kuritafsheen77 – www.freepik.es

La seua història va començar fa milions d’anys. A final del Cretàcic va acabar l’era dels dinosaures. Ocells i rèptils comparteixen un antecedent comú, l’Arqueópterix, un gènere extint d’ocells primitius amb caràcters intermedis entre els dinosaures amb plomes i els ocells moderns. Ho sabem gràcies al descobriment de fòssils en 1861 prop de Langenaltheim, Alemanya. Els parents vius més pròxims als ocells són els cocodrils.

Observar els ocells és un hobby ancestral i comporta recompenses senzilles. Observar-les en el seu ambient natural és molt interessant, passen molt temps empolainant-se i també podem veure com construeixen els seus nius.

Seguiment de rapinyaires diurnes

La mera presència d’ocells en un territori és considerada un fet positiu, un bon senyal. Són monitors del medi ambient i els indicadors de la salut global d’una zona. La seua existència enriqueix la nostra vida, és bell trobar-se-les i meravellós observar-les. Un festí per a la vida, l’oïda i la calma.

Encara que hi haja milers de milions d’ocells en el món la seua conservació és vital. Una de cada huit espècies, en l’actualitat, està en perill d’extinció a causa de: la pèrdua del seu hàbitat per desforestació, la sobre pesca, la captura accidental, la introducció d’espècies depredadores i el canvi climàtic.

Foto de Árbol creado por jcomp – www.freepik.es.

A més de dissenyar programes i plans de recuperació, senzilles accions quotidianes, són de gran ajuda: lluitar contra l’abandó d’animals domèstics, plantar espècies autòctones, restaurar els seus hàbitats… Cada gest suma i permet que aquestes espècies gaudisquen del futur radiant que es mereixen. T’animem a descobrir les meravelles que amaguen aquest grup d’éssers vius i a participar en la seua conservació.

La natura és un espectacle únic i irrepetible, una obra d’art a contemplar, una demostració de perfecció a descobrir, gaudir i compartir, una manifestació de poder sense la qual els éssers humans no podríem viure.

Edward O. Wilson.

Fuente: Adaptación libre de Just Animals. Rtve.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: