Minitrobada 5. ESLIDA

img_20180131_184627.jpg

El dimecres 31 de gener iniciarem el disseny col·laboratiu de la XVI Trobada dels pobles del Parc Natural. Es convocà als representants de municipis, associacions, artesans i població local interessada a una reunió en el Centre de Visitants del Parc Natural, situat a Eslida.

La Trobada dels pobles és un esdeveniment anual itinerant, actualment en format de fira, que té com a objectiu donar a conèixer els pobles del Parc Natural: el seu patrimoni, les seues activitats tradicionals, els seus productes artesans i, el més significatiu, a la seua població i les iniciatives que els seus habitants estan desenvolupant en aquest territori. Volem donar a conèixer aquest emblemàtic espai a l’exterior però també que la població que viu en aquesta serra tinga un lloc en el qual conèixer-se millor i reconèixer-se. És per això que la jornada inclou la paraula TROBADA.

Enguany, la «festa del parc», serà a Tales, el 29 de setembre, coincidint així amb la celebració del vintè aniversari de la declaració del Parc Natural.

Durant 2017 hem organitzat reunions periòdiques (minitrobades) dirigides a enfortir les relacions personals entre els habitants del Parc Natural. El vincle entre els assistents a aquestes reunions s’està creant i ja disposem de blog propi (http://www.territoriespada.com) en el qual difondre iniciatives ambientals i culturals que van sorgint als nostres pobles.

En 2018 volem fer un pas més. Augmentar la implicació i la responsabilitat dels assistents a aquestes reunions. Perquè la Trobada dels pobles represente als habitants d’Espadà la seua implicació en el disseny és necessària i desitjada. El passat 31 de gener iniciàrem el disseny de la fira d’enguany.

img_20180131_171523.jpg

Després de la benvinguda, les salutacions i les presentacions pertinents iniciem la reunió, en aquest cas totalment pràctica. La dinàmica triada va ser la coneguda com World Cafè o “taules de converses” al voltant d’un cafè. Permet xarrar en petits grups i s’aconsegueix crear un ambient informal i distès. Es van triar 4 temes a tractar i els participants van passar per les quatre taules en grups de 5 o 6 persones. Cada conversa tenia un temps màxim de 15 minuts i cada grup va plasmar en suport paper les idees que van ser sorgint en cadascuna de les taules temàtiques. Després de la dinàmica, que va funcionar molt bé i va ser molt productiva, vam posar en comú tot allò parlat.

Les temàtiques a tractar estan relacionades amb l’estructura de Trobada que es va acordar en anteriors reunions, concretament en la de Ayódar, amb una part d’ artesania, productes, etc, i una altra amb la presència de les persones que formen part d’ajuntaments, associacions, col·lectius, etc. Cada taula disposava d’una petit guió, totalment obert a suggeriments, plantejaments diferents, etc entenent que la Trobada ‘ organitzem tots, aportant la nostra visió personal, com part integrant d’un territori.

img_20180131_173153.jpg

Els temes a tractar van ser els següents:

FIRA I ARTESANIA:

 • Participants i requisits: procedència dels artesans, certificacions…

 • Format i ubicació: en carpes per a venda de productes, agrupats per temàtiques…

 • Horaris.

LA FESTA:

 • Música, teatre, entreteniment, mostra gastronòmica del Parc, fonda amb tapes, vi…?

 • El menjar popular per als participants de la Trobada: ubicació en lloc protegit, paella monumental, exclusiva per als participants…

 • Horaris, ubicacions i finançament.

TROBADA D’ENTITATS

 • Xarrades, tallers, demostracions, visites, rutes …

 • Associacions i Ajuntaments: ubicació genèrica i disseny unificat…

 • Horaris i ubicacions.

DIFUSIÓ, PUBLICITAT I FINANÇAMENT

 • Disseny del cartell i del programa.

 • Publicitat: notícies, tascons de radi, xarxes socials personals …

 • Marxandatge de la Trobada: patrocinadors que financen productes amb els logos del Territori Espadà, venda el mateix dia de la Trobada, accions per a l’acte gestió…

 • Finançament extern: patrocinadors privats…

Després de la posada en comú de les idees que varen sorgint arribà l’important moment del compromís. La rematada de la reunió era la creació de petits grups de treball, associats a les 4 taules temàtiques, per a anar treballant aspectes més concrets de l’organització de la Trobada.

img_20180131_190929.jpg

Una conclusió important és que ja comptem amb persones motivades que es volen implicar en el procés. Persones dinamitzadores que van a moure aspectes concrets de la jornada. I una altra, important i il·lusionant, va ser que la taula temàtica amb més voluntaris és la relacionada amb la Trobada d’Entitats. Els assistents ressalten que la part de la jornada que més il·lusió els fa construir és la de crear espais d’intercanvi d’experiències entre els habitants d’aquesta serra. Es reforça la motivació per CONÈIXER-NOS I TROBAR-NOS.

SEGUIM CONSTRUINT i us ho seguirem EXPLICANT. Perquè us aneu organitzant, entre Sant Josep i la Setmana Santa està prevista un MINITROBADA a ARTANA. Agraïm al seu Ajuntament les facilitats donades. Coneixerem així aquest municipi de la Plana Baixa i les iniciatives que tenen en marxa.

Un comentario en “Minitrobada 5. ESLIDA”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: