Les «Tetas» i Jinquer. ALCÚDIA DE VEO.

Els primers dies de juliol de 1938 l’Exèrcit rebel tractava de sobrepassar les defenses republicanes de la serra d’Espadà per la vall del riu Veo. El seu objectiu era assolir les posicions de la zona d’Alcudia de Veo, des d’on les tropes tractarien d’ocupar els punts més alts de la Serra d’Espadà: la Ràpita i l’Espadà, ben fortificats i que formaven part de l’espina dorsal de la línia XYZ.

Per ocupar la Ràpita, els calia ocupar primer dos elevacions prèvies pròximes anomenades «Las Tetas». Estes posicions van ser bombardejades el 10 de juliol, però no va ser fins el dia 18 quan els rebels ocuparen un dels cims de «Las Tetas» i Cerro Gordo, una posició al nord; tot després de dies de durs enfrontaments. Els dies posteriors al 18 de juliol van ser de gran intensitat bèlica, en especial els dies 19 i 23 de juliol, que van suposar un fracàs per a García Valiño.

La 1ª Divisió de Navarra quedava en una posició vulnerable i va ser fortificada a consciència, amb 4 bunkers i murs reforçats amb formigó que formen un conjunt arquitectònic.

Visitar el marc de «Las Tetas» i la Ràpita és sinònim de conèixer un dels llocs més emblemàtics de la Batalla de Llevant. Durant la ruta recorrerem el camp de batalla i la nostra ment podrà recrear els enfrontaments que van esdevenir en aquells paisatges. Uns moments d’horror que ens recorden els abundants vestigis que es creuaran en el nostre camí.

Els dos cims de «Las Tetas» constitueixen un conjunt arquitectònic militar prou complet. Els vestigis millor conservats són els del bàndol franquista sobre una d’aquestes elevacions. Es poden visitar perfectament, son accessibles per senda i es trobem en unes condicions relativament bones en la seua major part. Visitarem parapets escalonats amb espitlleres i punts de tir fortificats, búnquers o trinxeres excavades sobre el terreny.

Distància: 7,6 km
Altitud màxima: 880 m
Altitud mínima: 640 m
Ascens acumulat: 240 m
Descens acumulat: 240 m
Tipus: senderisme. Només es pot accedir als vestigis per senda.
Dificultat: Exigent la primera pujada, tot i que la senda està en bones condicions, i fàcil a partir de les km 3, ja que la ruta transcorre per una pista molt bonica.
Temps: 3:00 h
Circular: Sí
Termes municipals: Alcudia de Veo i Algimia de Almonacid.

Descarregar el track

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: