Miniencuentro 3. AYÓDAR

AyódarEl dissabte 23 de setembre va tindre  lloc a Ayódar una nova Minitrobada del pobles del parc. Parlàrem i avaluàrem  l’última edició de la Fira del Parc realitzada a Higueras  i vàrem avançar en la definició del projecte cultural comú a #TerritoriEspadà

Com a punt de partida, els participants van plantejar tot un seguit de preocupacions i reptes per a aquesta anàlisi. Com connectem amb la gent? Com aconseguim que el nostre poble i el nostre parc natural siguen més coneguts i volguts dins i fora dels nostres límits geogràfics? Els 19 municipis del parc compartim tot un seguit de problemàtiques socials, culturals, econòmiques, demogràfiques, etcètera. També hem de ser capaços de posar en comú diferents eines per a aconseguir possibles solucions. Vies que vagen més enllà de l’escala local i que integren el territori. En definitiva, analitzar conjuntament els reptes per a cercar solucions.

Per a la valoració de la Fira partim de les edicions realitzades fins ara. Es destaca la implicació dels municipis que acullen la Fira i la participació dels pobles. Com la Fira del Parc té un recorregut de 15 anys, l’ambient és molt bo i el tracte entre els participants és cordial. La Fira és un punt de trobada; un dia de festa que ens permet retrobar-nos amb persones que estan treballant des de les seues poblacions per a conèixer i difondre el seu patrimoni. Precisament, entre els elements més importants destaquem la participació i presència de les Associacions Culturals dels pobles del parc, vertaderes protagonistes i punt central per a conèixer els valors, oficis, treballs i maneres de vida de la serra d’Espadà.

Els participants assenyalen la importància de crear un espai per a l’intercanvi d’idees i amb una programació àmplia i per a tots els gustos. Una fira de tots i per a tots que conjugue tres parts relacionades entre si: naturalesa, cultura i reflexió. En aquesta fira que volem i que estem entre tots planificant, és fonamental la implicació en aquest disseny dels grups, associacions i persones que l’acullen anualment.

Territori Espadà, parc natural-territori cultural

La part final d’aquesta anàlisi de la Fira del Parc es va centrar en el projecte cultural que estem entre tots definint. Com a primera acció vam elegir un element comú a tots amb l’objectiu de preparar un catàleg de recursos naturals i culturals. El primer element que hem decidit és l’aigua i des d’ací fem una crida perquè cada poble s’encarregue de seleccionar dos o tres exemples (objecte, paratge natural, construcció de l’aigua, cançó, dit, anècdota…) en els quals l’aigua siga protagonista. Per a cadascun d’aquests elements, ens comprometem a cercar la següent informació que serà compartida amb tots en la pròxima Minitrobada que tindrà lloc al desembre (dia per concretar):

Nom o noms amb el qual se li coneix.
Localització.
Breu descripció.
Ús.
Històries relacionades amb el ben patrimonial seleccionat.
Imatge.

almazara Ay

El sábado 23 de septiembre tuvo lugar el Ayódar un nuevo Miniencuentro de los pueblos del parque. El punto principal de esta reunió fue la valoración de  La última edición de la Feria del Parque realizada e Higueras.

Como punto de partida, los participantes plantearon toda una serie de preocupaciones y retos para este análisis. ¿Cómo conectamos con la gente? ¿Cómo conseguimos que nuestro pueblo y nuestro parque natural sean más conocidos y queridos dentro y fuera de nuestros límites geográficos? Los 19 municipios del parque compartimos toda una serie de problemáticas sociales, culturales, económicas, demográficas, etcétera. También debemos ser capaces de poner en común diferentes herramientas para alcanzar posibles soluciones. Vías que vayan más allá de la escala local y que integren el territorio. En definitiva, analizar conjuntamente los retos para buscar soluciones.

Para la valoración de la Feria partimos de las ediciones realizadas hasta ahora. Se destaca la implicación de los municipios que acogen la Feria y la participación de los pueblos. Como la Feria del Parque tiene un recorrido de 15 años, el ambiente es muy bueno y el trato entre los participantes es cordial. La Feria es un punto de encuentro; un día de fiesta que nos permite reencontrarnos con personas que están trabajando desde sus poblaciones para conocer y difundir su patrimonio. Precisamente, entre los elementos más importantes destacamos la participación y presencia de las Asociaciones Culturales de los pueblos del parque, verdaderas protagonistas y punto central para conocer los valores, oficios, trabajos y modos de vida de la sierra de Espadán.

Los participantes señalan la importancia de crear un espacio para el intercambio de ideas y con una programación amplia y para todos los gustos. Una feria de todos y para todos que conjugue tres partes relacionadas entre sí: naturaleza, cultura y reflexión. En esta feria que queremos y que estamos entre todos planificando, es fundamental la implicación en este diseño de los grupos, asociaciones y personas que la acogen anualmente.

Territorio Espadán. Parc Natural-Territori cultural.

La parte final de este análisis de la Feria del Parque se centró en el proyecto cultural que estamos entre todos definiendo. Como primera acción dentro de este proyecto, estamos buscando elementos que sean comunes en los municipios del parque de la sierra Espadán con el objetivo de preparar un catálogo de recursos naturales y culturales. El primer elemento que hemos decidido es el agua y desde aquí hacemos un llamamiento para que cada pueblo se encargue de seleccionar dos o tres ejemplos (objeto, paraje natural, construcción del agua, canción, dicho, anécdota…) en los que el agua sea protagonista. Para cada uno de estos elementos, nos comprometemos a buscar la siguiente información que será compartida con todos en el próximo Miniencuentro que tendrá lugar en diciembre (día por concretar):

Nombre o nombres con el que se le conoce
Localización
Breve descripción
Uso
Historias relacionadas con el bien patrimonial seleccionado
Imagen

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: